Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека дітей в інтернеті: опитування для батьківської громадськості

Дата: 17.04.2024 13:46
Кількість переглядів: 42

Фото без опису


Дане опитування розподілили на 3 блоки, які розпочинаються з короткої історії та включають в себе кібербулінг, основи кібербезпеки, протидію кіберзлочинам.

За останні роки інтернет став невід'ємною частиною нашого життя, особливо, в умовах повномасштабної та гібридної інформаційної війни росії проти України. Згідно з даними, 80% громадян України користуються інтернетом щодня. Це означає, що турбота про безпеку дітей в мережі набуває ще більшої актуальності.

У цьому контексті, важливо розуміти, що інформаційна безпека має вирішальне значення для захисту життєво важливих інтересів наших дітей та суспільства в цілому. Діти, які часто перебувають в інтернеті, можуть бути особливо вразливими перед кіберзагрозами. На жаль, вони не завжди розрізняють, якою інформацією можна ділитися в мережі, а яку краще залишити при собі. Діти можуть потрапити в ситуації, коли неправдива інформація, тролінг або загрози стають їхніми супутниками в мережі. Тому, для забезпечення безпеки в інтернеті, необхідно, щоб громадяни, а особливо діти, були усвідомлені про потенційні небезпеки. Враховуючи ці виклики та загрози, команда управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА спільно з управлінням протидії кіберзлочинами у Львівській області департаменту кіберполіції Національної поліції України розробили опитування «Безпека дітей в Інтернеті: опитування для батьківської громадськості». Опитування доступне за посиланням: https://forms.gle/N8s38zNfGB6GHiG56 

«У цифрову епоху інтернет став не лише невичерпним джерелом інформації, але й невід'ємною частиною нашого щоденного життя. Важко уявити сучасний світ без його присутності, адже він відкриває необмежені можливості як для професійного, так і особистісного розвитку. Проте, разом з усім цим інтернет приносить і загрози, особливо для наших дітей. Тому безпека в мережі стає не лише питанням зручності, але й пріоритетною потребою, яка вимагає нашої уваги та дії. Ми раді співпраці з управлінням протидії кіберзлочинами у Львівській області департаменту кіберполіції Національної поліції України, адже це опитування є лише першим кроком у нашому проєкті. Надалі ми плануємо розширювати нашу роботу, включаючи проведення тренінгів на території Львівщини. Мета цього опитування полягає у розумінні рівня знань та обізнаності батьків щодо кібербезпеки, кібербулінгу та кіберграмотності, а також у виявленні потреб, з якими стикаються батьки. Це дозволить нам побудувати безпечне онлайн-середовище для дітей, враховуючи конкретні виклики та загрози», – зазначив начальник управління з питань цифрового розвитку Максим Столярчук. 

Дане опитування розподілили на 3 блоки, які розпочинаються з короткої історії та включають в себе кібербулінг, основи кібербезпеки, протидію кіберзлочинам (шахрайство та злочини у сфері комп’ютерних систем).

Що таке кібербулінг?

Анонімні погрози, тролінг, хейтинг, кіберсталкінг, секстинг – усе це сучасні різновиди цькування в Інтернеті. Така форма насильства набирає все більших обертів. Часто діти не розуміють, як можуть захиститися від кібербулінгу. Більш того, батьки самі часто не розуміють, як себе поводити в інтернеті та яким чином захистити дитину. 

Якщо булінг – це психологічний терор, цькування, побиття однієї людини іншою, то кібербулінг – це «цькування онлайн». Будь-які форми кібербулінгу мають на меті дошкулити, нашкодити чи принизити людину дистанційно, без фізичного насильства (на відміну від булінгу). Платформою для кібербулінгу стають соціальні мережі, додатки для обміну миттєвими повідомленнями, електронна пошта, форуми, блоги, онлайн-відеоігри тощо.

Як розпізнати, що ваша дитина чи близька вам людина піддається кібербулінгу? 

Серед основних ознак – часті зміни настрою, нервові відповіді на запитання, для дітей – спроби уникнути спілкування з однолітками, пропустити школу і видалення профілів з соціальних мереж. Звичайно, жоден з цих ознак не є гарантією того, що над людину знущаються, але вони точно повинні викликати занепокоєння у близьких.

Що таке кіберзлочини?

Кіберзлочинність – це злочинна діяльність, яка передбачає використання комп’ютерів, комп’ютерних мереж або мережевих пристроїв. Кіберзлочини здійснюють кіберзлочинці – люди, які використовують інформаційні технології у протиправний спосіб.

Кіберзлочинці щодня здійснюють понад 2200 кібератак, які мають непоправний вплив на життя людей.

Як засвідчує практика, більше всього кіберзлочинів на території України вчиняється проти звичайних громадян та з корисливих мотивів аби заволодіти майном жертв.

Що включає в себе кіберграмотність?

Кіберграмотність допомагає захистити користувачів від кіберзагроз, навчаючи їх розрізняти безпечну та небезпечну інформацію в інтернеті. Для дітей це особливо важливо, оскільки вони часто є більш вразливими перед онлайн-небезпеками. Кіберграмотність надає дітям навички ефективного використання інтернет-ресурсів для навчання, розваг, розвитку та спілкування. Це допомагає їм максимально використовувати потенціал інтернету у своєму особистому та навчальному зростанні.

Управління з питань цифрового розвитку закликає батьківську спільноту долучитися до цього опитування, на основі отриманих відповідей команда  зможе розробити план дій для реагування на потенційні загрози, а також підготувати інформаційні матеріали, лекції та дорожні карти з важливою інформацією, аби зменшити негативний вплив цих явищ на наш регіон, створюючи середовище, де діти та їхні батьки можуть почувати себе захищеними та проінформованими.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних