Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Модернізація системи оповіщення: як Яворівська громада змогла позбутися радянських елементів інформування населення

Дата: 13.02.2024 15:26
Кількість переглядів: 111

Фото без опису


Ще п’ять років тому уся система оповіщення складалася зі старої електромеханічної сирени, яка охоплювала лише 1% населення громади.

У 2018 році система оповіщення Яворівського району складалася лише з успадкованого від часів Радянського Союзу елементу. Йдеться про одну електромеханічну сирену С-43, вагою в 60 кілограмів.

Населення Яворівщини тоді складало понад 125 тисяч жителів, а централізованим оповіщенням ця сирена охоплювала всього лиш 1% людей.

Початком створення сучасної системи оповіщення є встановлення електронних сирен на території міста Яворів у 2018-2019 роках. Цим займався департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА.

У 2020 році утворилась Яворівська міська територіальна громада, а її керівництво продовжило роботу з удосконалення системи оповіщення у районі. За 3,5 роки на розвиток системи оповіщення громада витратила 2 мільйони 783 тисячі гривень, з них 255 тисяч – кошти з обласного бюджету, які надали в межах співфінансування до Комплексної програми «Безпечна Львівщина».

Окрім цього, Яворівська міська рада забезпечила закупівлю сигнально-гучномовного обладнання для однієї з військових частин дислокованих на території громади.

Отже, станом на лютий 2024 року на території громади встановили 29 комплектів сучасного обладнання оповіщення.

«Серед них, між іншим, є і «стара радянська спадщина» з новим блоком керування і електронна сирена, презентована польськими колегами на початку повномасштабного російського вторгнення. Також, для забезпечення інформування населення в населених пунктах, де поки що відсутнє обладнання оповіщення, придбали апаратуру, яка змонтована на двох автомобілях. Це дає змогу швидко реагувати на будь-яку загрозу, що може виникнути на території громади», – наголосив директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОВА Ігор Туз.

 

Завдяки цьому охоплення населення громади централізованим оповіщенням в цілому зросло до 61%, а в місті Яворів збільшилось до 90%.

«Удосконаленням системи оповіщення тут (в громаді – ред.) опікуються справжні фахівці. Усі необхідні документи: положення, технічне завдання, проєкт та інші в Яворівській громаді відпрацьовані», – наголошує Ігор Туз. 

На 2024 рік Яворівська громада на удосконалення системи оповіщення планує витратити 1 мільйон 193 тисячі гривень, у тому числі з обласного бюджету за умовами співфінансування виділять 576 тисяч гривень.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних