Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно - сказ!

Дата: 20.11.2023 08:48
Кількість переглядів: 353

Фото без опису


Знову випадок сказу: цього разу у с.Дрогомишль Яворівської територіальної громади, де скажена лисиця проникла у підсобне господарство та завдала нападів домашнім тваринам і птиці. Розпочато комплексне епізоотичне та епідрозслідування з метою визначення кола осіб з числа мешканців с. Дрогомишль, які могли контактувати із хворою твариною. Організовано дезінфекційні, карантинні заходи, ветеринарне спостереження за домашніми тваринами, яким завдала нападів скажена руда лисиця. Огранізовано вацинацію домашніх тварин від сказу.

 

Впродовж  останніх років захворюваність на сказ серед тварин та  серед людей ( так звана гідрофобія )  значно  зросла.  Частішими стали випадки захворювань серед диких тварин -  вовків, лисиць, білок, борсуків, які є основним резервуаром сказу в природі.

В населених пунктах громад не зменшується кількість бродячих бездомних тварин, особливо собак, які  шукають їжу біля  сміттєзбірників , на  стихійних сміттєзвалищах .

І не зменшується  кількість звертань в лікувальні установи району  за медичною допомогою з приводу покусів, нападів тварин. Більшість покусів трапляються бродячими бездомними тваринами   та   домашніми тваринами через порушення правил їх утримання

Відстріли бродячих здичавілих тварин не проводяться.   На стихійних сміттєзвалищах, в лісових масивах бродячі  бездомні собаки  та коти контактують з дикими тваринами – носіями віруса сказу. Таким чином розповсюджується   інфекція серед тварин.

 

              Що робити при покусі, нападі тварини з незвичною поведінкою?

Негайно промити рану  розчином господарського мила. Кровотечу з рани зупиняти не слід ( якщо не пошкоджено великі судини) ,  адже  з кров ю з рани вимивається  вірус.  І  негайно звернутися в найближчу лікувальну установу до лікаря-хірурга, який призначить   при необхідності щеплення.

 З собою необхідно мати дані про тварину, яка нанесла покус ( якщо вона відома, домашня) , її вік, кличку, масть, породу, чи щеплена проти сказу та  паспортні  дані власника тварини.

Руда лисиця є частим  гостем населених  пунктів: відвідує  подвір я,  підсобні господарства, знищує домашню птицю.

 

 

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО СКАЗ

Сказ – гостре небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи. Збудником захворювання є вірус.

Найчастіше носієм віруса  на території нашого району є ЧЕРВОНІ  ЛИСИЦІ, ВОВКИ, МОЖЛИВЕ ІНФІКУВАННЯ ВІД ЇЖАКІВ ТА   БІЛОК

Людина  може заразитися  сказом від тварин переважно через покус , подряпини чи  НАВІТЬ  ослинення .

Вірус потрапляє в організм людини зі слиною хворої тварини  через пошкоджену шкіру чи  непошкоджені слизові оболонки очей , носа, губ.

Зараження може відбутися і через ослинені хворою твариною речі при мікротравмах рук, при розробці туш загиблих тварин , обробці їх шкурок.

По нервових волокнах вірус потрапляє до головного мозку. Скритий період захворювання – між моментом покусу чи ослинення   і першими ознаками захворювання – може тривати від 11 днів до кількох місяців і навіть року , його тривалість залежить від          місця покусу, його віддаленості від головного мозку.

Першими ознаками захворювання  в людини є загальне нездужання, слабкість.

З являється припухлість, почервоніння і біль в ділянці залікованих після покусу ран. Проявляється підвищена чутливість до зовнішніх подразників : навіть легенький  подих вітру призводить  до  розладу дихання , а згодом  і до  повної зупинки дихання.

З  являються судоми, розлади ковтання. Хворого мучить спрага, але сам лише вигляд води викликає нестерпний біль у ковтальних м язах . Тому захворювання в людей називають «гідрофобія» - водобоязнь. 

 Хвороба триває 4-5, іноді до 8-9 днів і  завжди закінчується смертю хворого.

Єдиний засіб  запобігти захворюванню – своєчасне проведення  щеплень проти сказу.

Зараження може відбутися  і  при покусі , здрапинах  чи ослиненні твариною, яка на вигляд є здоровою. Тому  при покусах, здрапинах дуже важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою до лікаря-хірурга, який належним чином обробить рану. Тварину , що нанесла покус,  ізолюють , за нею встановлюється ветеринарне спостереження на протязі 15 днів. Ні   в    якому      разі    не     можна      тварину       вбивати  !

 Адже  в залежності від результатів ветеринарного спостереження за твариною, від обставин  нанесення покусу  (який може бути спровокований діями людини)  потерпілому призначається лікування  - курс антирабічних щеплень. Це єдиний засіб запобігти захворюванню на сказ.

Дуже важливим є  чітке  дотримання  термінів проведення щеплень. На протязі  6 місяців забороняється вживання  алкогольних напоїв, пива.

При нанесенні покусів  дикою твариною такі щеплення призначаються обов язково!

Сказ у тварин протікає в буйній або в тихій формі. При буйній формі поведінка тварини, скажімо,  собаки , змінюється, він перестає пізнавати господаря, неспокійний, починає гризти й ковтати неїстівні предмети, каміння. Згодом настає параліч ковтальних м язів, тому з пащі постійно витікає слина.  Далі  настає стадія збудження – і собака обриває чи перегризає припону, біжить з дому, кусаючи всіх по дорозі. Мовчки кусає  і  біжить далі.

При тихій формі захворювання  відсутня стадія збудження. Тварина ховається від усіх в темне місце і за 2-3 дні гине.

 Пам ятайте!  Ваше здоров я  - у ваших руках! Будьте обережні !!!

 При відпочинку на природі , в лісі, остерігайтеся   диких тварин , особливо із незвичною поведінкою, ослаблих, які не здатні втекти, даються до рук. Дикі тварини зазвичай уникають зустрічі із людиною. Ні в якому разі не беріть до рук загиблу  чи хвору тварину      

                                          МИ ПРАЦЮЄМО , ЩОБ ВИ БУЛИ ЗДОРОВІ

 

 

Віра Левицька , лікар епідеміолог ,заввідділенням епіднагляду і профілактики інфекційних

хвороб Яворівського відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ У країни»

    

 

                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних