Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відпуск ліків за електронним рецептом з 1 квітня: що потрібно знати пацієнтам

Дата: 28.03.2023 12:22
Кількість переглядів: 180

Фото без опису


Уже з 1 квітня відпуск всіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом.

Про те, чи електронні рецепти будуть обов’язковими, про строк дії електронного рецепту та порядок його тримання розповіли під час брифінгу у Львівській ОВА.

Як пояснила експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з загальної практики – сімейної медицини Ірина Цегелик, виписувати електронні рецепти може будь-який лікуючий лікар.

«В основному, пацієнти звертаються до сімейного лікаря, і не обов’язково повинна бути укладена з ним декларація. Лікар проводить огляд пацієнта, призначає лікування, формує електронний рецепт на рецептурний лікарський засіб. Пацієнту приходить смс на телефон з кодом погашення, з яким він звертається в аптеку.

Для того, щоб дізнатися, чи препарат є рецептурний, потрібно переглянути інструкцію до нього, де зазначається, чи він відпускається за рецептом. Це залежить від складу препарату –  чи склад цього препарату може вплинути негативно, якщо пацієнт займатиметься самолікуванням. Спектр рецептурних засобів є дуже широкий. Рослинні препарати, препарати, які містять парацетамол, ібупрофен є безрецептурними. Чи відпускається препарат лише за рецептом, можна дізнатися у лікаря або ж в аптеці у фармацевта», - зазначила Ірина Цегелик.

Вона також наголосила, що до кінця воєнного стану діятиме перехідний період і в певних випадках, зокрема, якщо в пацієнта немає мобільного телефону, або за відсутності в медзакладі світла чи інтернету, лікар може виписати рецепт на бланку або видрукувати інформаційну довідку, в якій міститься вся необхідна інформація про лікарський засіб.

Електронні рецепти дійсні до 30 днів, крім лікарських засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини – цей рецепт дійсний 10 днів.

Також ліки в електронному рецепті виписуватимуться за міжнародною назвою – фармацевт в електронному рецепті побачить діючу речовину, яку лікар призначив пацієнту, і запропонує йому на вибір препарати від різних виробників, адже діюча речовина може бути одна, а препаратів може бути велика кількість – від цього буде залежати і ціна.

«Щодо пільгової категорії населення: рецепти, які відшкодовуються на пільговій основі, є тільки паперовими. Пацієнтам, які систематично приймають певні препарати, не обов’язково записуватися на прийом до лікаря, щоб виписати рецепт, адже електронний рецепт лікар може виписати дистанційно», – додала Ірина Цегелик.

Електронні рецепти – не є нововведенням в Україні. Так, уже упродовж трьох років успішно діє електронний рецепт по урядовій програмі «Доступні ліки». Наступним етапом було впровадження електронного рецепта по наркотичних засобах, і вже впроваджені електронні рецепти по відпуску антибіотиків – розповіла експертка департаменту охорони здоров’я ЛОВА з організації та управління фармацією Неля Бик.

«Перевагою електронних рецептів є те, що люди будуть менше займатися самолікуванням. Часте самолікування завжди веде до негативних наслідків. Також система електронного забезпечення дозволить лікарю бачити попередні призначення і відповідно дію того чи іншого медикаменту, дозволить вирішити, чи потрібно щось змінювати у призначенні відповідного препарату.

Електронними рецептами користуються всі європейські країни. У сусідній Польщі жоден препарат, який є рецептурний, не можна просто придбати в аптеці без рецепту.

Для одужання пацієнта завжди має співпрацювати своєрідний трикутник – лікар, фармацевт і пацієнт. Лікар виписує пацієнт по міжнародній назві, а фармацевт вже відповідно до цієї назви має ознайомити пацієнта з цінами і вибором препаратів», - зазначила експертка.

Ліки за електронним рецептом можна буде придбати у будь-якій аптеці, адже до 1 квітня всі аптеки зобов’язані підключитися до електронної системи охорони здоров’я. Самі ж фармацевти повинні при потребі проконсультувати пацієнта щодо того, як приймати препарат, розповісти про його несумісність з певними речовинами чи іншими засобами тощо – на цьому наголосила заступниця завідувача комунальної аптеки №1 Галина Сосновська.

«Лікарі ж повинні ознайомитися з Державним реєстром лікарських засобів для того, щоби визначити форму, дозу, кількість одиниць лікарського засобу в упаковці, щоб коректно виписати рецепт, а фармацевти могли коректно відпустити ліки з точку зору вибору – чи то вітчизняного, чи імпортного виробництва.

Загалом у комунальній аптеці №1 з 2017 року відпускають лікарські засоби по програмі «Доступні ліки», яка працює з електронним рецептом. За цей період ми бачимо, як пацієнти дисциплінуються, навіть люди старшого віку, які раніше були проти», – зазначила Галина Сосновська.

Додамо, що алгоритм отримання електронного рецепту можна знайти тут: https://bit.ly/3ZaeMGd


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних