Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бронювання військовозобов'язаних працівників підприємствами: нагадуємо про новий порядок

Дата: 16.03.2023 16:33
Кількість переглядів: 110

Фото без опису


Наприкінці січня Уряд прийняв Постанову КМУ №76, якою затвердив новий порядок бронювання військовозобов’язаних на період дії воєнного стану.

Так, згідно з новим порядком є 4 блоки суб'єктів бронювання військовозобов'язаних працівників

  • Органи державної влади та органи місцевого самоврядування;
  • Підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційне завдання;
  • Підприємства, установи, організації, які здійснюють виробництво товарів, або надають послуги для Збройних сил України чи інших військових формувань;
  • Підприємства, установи, організації, які є критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зокрема, підприємства, установи та організації, які зазначені у пункті 4, мають спершу пройти етап визнання їх критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Так, для отримання підприємством, установою, організацією статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період за рішенням Львівської обласної військової адміністрації, підприємство повинне відповідати критеріям, затвердженим Постановою Уряду від 27 січня 2023 р. №76, а саме: 

1) загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року №83;

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. 

Для відповідності цьому критерію згідно з розпорядженням Львівської обласної військової адміністрації від 28.02.2023 № 101/0/5-23ВА визначили такі критерії:

  • підприємство сплатило податків і зборів до загального фонду бюджету територіальної громади за передній рік на суму, що становить не менше:

1 % суми бюджету територіальної громади, якщо індекс податкоспроможності громади дорівнює або є більшим 1;

2 % суми бюджету територіальної громади, якщо індекс податкоспроможності громади становить від 0,5 до 0,999;

3 % суми бюджету територіальної громади, якщо індекс податкоспроможності громади становить 0 до 0,499;

  • фактична чисельність працівників підприємства (з урахуванням мобілізованих працівників) дорівнює кількості працівників, які були працевлаштовані на підприємстві станом на 01 січня 2022 року, або збільшилась (на дату звернення підприємства);
  • підприємство працевлаштувало протягом дії правового режиму воєнного стану внутрішньо переміщених осіб, що становить 5% або більше від загальної чисельності працівників на підприємстві (з урахуванням мобілізованих працівників);
  • підприємство здійснює сільськогосподарську діяльність з вирощування:

- плодових та / або ягідних культур на земельних ділянках площею 15 гектарів та більше;

- овочевих культур на земельних ділянках площею 50 гектарів та більше;

- інших сільськогосподарських культур на земельних ділянках площею 100 гектарів та більше;

  • підприємство визнане секторальним органом у сфері захисту критичної інфраструктури об’єктом критичної інфраструктури;
  • підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність та експортувало 50% або більше продукції, яка була вироблена або піддана достатній переробці чи обробці підприємством за попередній рік;
  • підприємство не має заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків і зборів за попередній рік та загальна чисельність працівників (з урахуванням мобілізованих працівників) на підприємстві становить 50 та більше;
  • підприємство належить до комунальної форми власності та не має заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків і зборів за попередній рік;
  • основною діяльністю підприємства є виробництво продукції або оптова чи роздрібна торгівля продуктами харчування в обсягах, що дорівнює або перевищує 200 мільйонів гривень на рік (за попередній рік).

Підприємство вважається таким, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, якщо відповідає трьом і більше критеріям, а для підприємств комунальної форми власності – двом та більше.

5) відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал не менший від розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р;

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства критично важливим є відповідність трьом і більше критеріям.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства критично важливим є відповідність двом або більше критеріям для таких підприємств:

підприємства паливно-енергетичного комплексу;

підприємство, яке провадить діяльність у сфері охорони здоров’я, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту та належить до державної чи комунальної форми власності з включенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій або утримується за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, або надає населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення, на постійній основі;

лінійних аудіовізуальних медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, програмне наповнення якого складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач, або які залучені до системи оповіщення, та їх афілійованих осіб, а також державних та комунальних закладів культури.

Порядок визначення підприємств критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

Підприємство, яке відповідає встановленим критеріям подає до Львівської обласної військової адміністрації звернення за зразком.

Звернення надсилають до Львівської обласної військової адміністрації на електронну адресу: kancel@loda.gov.ua або поштову адресу: вул. Винниченка, 18, м. Львів, 79008.

Звертаємо увагу, що звернення, які надсилають до Львівської обласної військової адміністрації на електронну адресу, повинні обов’язково містити електронний підпис (КЕП).

До заяви обов’язково повинні подавати документи, які підтверджують відповідність критеріям. З переліком документів, які слугують підтвердженням відповідності за кожним критерієм, можна ознайомитись тут

Звернення, які надійшли до Львівської обласної військової адміністрації, розглядає Міжвідомча комісія з питань визначення підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, після чого за відповідними пропозиціями та рекомендаціями начальник Львівської обласної військової адміністрації приймає відповідне рішення.

Про результати розгляду звернення та прийняте рішення Львівською обласною військовою адміністрацією підприємства повідомляють письмово.

Для отримання роз’яснень та довідкової інформації просимо звертатись до відповідного структурного підрозділу Львівської військової адміністрації (відповідно до галузевої приналежності).

  1. Подання документів на бронювання військовозобов’язаних працівників

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов’язаних працівників/

Подача документів на бронювання військовозобов’язаних підприємствами,  установами і організаціями, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється згідно порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану постанови КМУ №76 від 27 січня 2023 року.

Підприємства, установи та організації, які є критично важливими для національної економіки в певній галузі, тобто після отримання рішення про відповідність підприємства критеріям і визначення його критично важливим для функціонування економіки у відповідній галузі в особливий період (відповідного наказу Міністерства), подають список до відповідного Міністерства через кабінет бронювання.

Підприємства, установи та організації, які є критично важливими для задоволення потреб територіальної громади, тобто після отримання рішення про відповідність підприємства, установи, організації критеріям і визначення його критично важливим для задоволення потреб територіальної громади (рішення Львівської ОВА), надсилають пакет документів зі списком військовозобов’язаних працівників до Львівської обласної військової адміністрації на електронну адресу: kancel@loda.gov.ua або поштову адресу: вул. Винниченка, 18, м. Львів, 79008.

Список подається за формою згідно з додатком 1 Порядку бронювання в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 Порядку бронювання.

При цьому звертаємо увагу, що кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50 відсотків кількості військовозобов’язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 відсотків кількості військовозобов’язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

Підтвердження статусу критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється підприємством не рідше, ніж один раз на рік.

Більше щодо бронювання військовозобов'язаних працівників за посиланням


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних