Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Важлива інформація про відключення електроенергії: відповіді на найчастіші запитання

Дата: 18.11.2022 15:25
Кількість переглядів: 163

Фото без опису


ПрАТ "Львівобленерго" підготувало відповіді на найпоширеніші запитання мешканців Львівщини про вимкнення електроенергії.

ЧОМУ ВІДБУВАЮТЬСЯ ВІДКЛЮЧЕННЯ?

Причиною відключень у всіх регіонах нашої держави є масові ракетні обстріли російськими окупантами енергетичних об’єктів — електричних станцій, які виробляють електроенергію, а також підстанцій і ліній, через які передається вироблена електроенергія.

Якщо подачу електроенергії відновили після обстрілів — це не означає, що в електромережі все добре. Резервні схеми не витримують великого навантаження, яке тільки зростає із похолоданням.


ХТО ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ПРОВОДИТИ ВІДКЛЮЧЕННЯ?

НЕК «Укренерго» дає розпорядження застосовувати ті чи інші відключення. Така вказівка може надійти у будь-який час, в залежності від ситуації в енергосистемі України. Оператори систем розподілу, в тому числі «Львівобленерго», зобов’язані негайно виконувати ці розпорядження.

Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням «Укренерго», це може призвести до розбалансування енергосистеми і так званого «блекауту». Тоді електропостачання зникне в усіх і на його відновлення можуть піти тижні та місяці.


ЯКІ Є ГРАФІКИ ВІДКЛЮЧЕННЯ?

Наразі в новинах, у побуті вживають багато різних назв відключень і це додатково заплутує людей. Тому ми вирішили користуватись лише тими назвами, які передбачені чинними документами:

• графік аварійних відключень (далі – ГАВ);

• графік погодинного відключення електроенергії (далі – ГПВ).

ГАВ вводиться негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго», коли виникає аварійний дефіцит потужності в енергосистемі держави і триває до відповідного наступного розпорядження диспетчера «Укренерго». В такому випадку неможливо спрогнозувати тривалість відключення.

ГПВ застосовується планово, аби стабілізувати післяаварійний режим роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту потужності. ГПВ може бути не дотримано в межах двох-трьох годин у таких ситуаціях:

• графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі, тоді фактична тривалість вимкнень буде меншою/більшою, або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи;

• за розпорядженням диспетчера «Укренерго» графіки погодинних вимкнень можуть бути відмінені або ж збільшено потужність, яку необхідно вимкнути, а також застосовано одночасно всі три черги, що не дає можливості дотримуватися розробленого наперед графіку;

• не всі лінії вдається вимкнути/увімкнути автоматично, тому час виключення або включення може бути змінений, зважаючи на необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань.

• під час повітряної тривоги працівники компанії не мають можливості перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

З усього споживання електричної енергії ПрАТ «Львівобленерго» — 25% віднесено до об’єктів критичної інфраструктури, які дозволено вимикати лише після введення спеціального графіку аварійного відключення.

Решта 75% споживачів підпадають під застосування ГАВ та ГПВ. ГАВ розподілено на десять рівномірних черг, ГПВ відповідно на 3 рівномірні черги (групи). Оскільки графіки і ГАВ, і ГПВ мають різне призначення для застосування, всі споживачі, які підпадають під дію ГАВ, автоматично також підпадають під дію ГПВ, тобто ці графіки є перехресними.

Так, 16-17 листопада, за розпорядженням НЕК «Укренерго», були застосовані обидва графіки в повному обсязі, тому зорієнтувати споживачів за визначеним на сайті графіком вимкнень було неможливо.

З цілодобовим графіком погодинних вимкнень за годинами і днями тижня, можна ознайомитись за посиланням: https://poweroff.loe.lviv.ua/

Ключова різниця між аварійними та погодинними графіками відключення — погодинні плануються заздалегідь, і енергокомпанії мають змогу повідомити про них споживачів раніше, на відміну від аварійних відключень.


ЧОМУ НЕ У ВСІХ ВИМИКАЮТЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ?

Це можливо у таких ситуаціях:

Під час формування графіків насамперед враховується наявність на лінії електропередачі об’єктів критичної інфраструктури, медичних закладів, а також можливість швидкого оперативного відключення та включення електроенергії, оскільки це безпосередньо впливає на запобігання розвитку системної аварії.

Конфігурація розподільних електромереж побудована таким чином, що частина споживачів можуть бути підключені до лінії, від якої заживлено об'єкт критичної інфраструктури, якого не вимикають, через це електроенергія присутня і у цих споживачів.

Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків ГАВ та ГПВ не потрапляють.

ПрАТ «Львівобленерго» не вмикає/вимикає вуличне освітлення, це питання в компетенції місцевих органів влади (ОТГ).

Вивіски магазинів чи окремі будинки використовують електроенергію через наявність альтернативних джерел живлення (генератори, акумулятори та інш.).


ЯК ДІЗНАТИСЬ, ДО ЯКОЇ ГРУПИ У ГРАФІКУ НАЛЕЖИТЬ ТА ЧИ ІНША АДРЕСА?

Відповідно до графіку погодинних відключень споживачі поділені на три групи. На сайті ПрАТ «Львівобленерго» у розділі «Чому немає світла» poweroff.loe.lviv.ua Ви можете дізнатись, до якої групи належить Ваш будинок:

• за допомогою сервісу пошуку групи відключень — введіть свій населений пункт, вулицю та номер будинку; за необхідності уточнення — особовий рахунок (для населення) або номер договору (для непобутових клієнтів).

• або знайти свою адресу у сформованих файлах з переліком споживачів трьох груп.

Також таку інформацію можна отримати у кол-центрі.


ДЕ ДІЗНАТИСЬ ІНФОРМАЦІЮ, ЧИ ПРОВАДЖЕНІ ЗАРАЗ ВІДКЛЮЧЕННЯ, ЧИ НІ?

Щодня інформацію про введення тих чи інших обмежень електропостачання повідомляє НЕК «Укренерго» та «Львівобленерго» на своїх офіційних сайтах, сторінках у соцмережах, кол-центрі, у ЗМІ.


КОМУ СЛІД БУТИ ГОТОВИМ ДО ВІДКЛЮЧЕНЬ?

Абсолютно всім потрібно бути готовим до можливих відключень електроенергії, у тому числі без попередження і довготривалих. Адже ситуація в енергосистемі дуже складна і російські окупанти продовжують атакувати енергетичні об’єкти.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних