Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Львівщині зростає захворюваність на грип: як вберегти себе та чому це важливо

Дата: 14.11.2022 09:28
Кількість переглядів: 191

 

Фото без опису

 


З початку епідемічного сезону  захворюваності на  гострі респіраторні вірусні інфекції, на  фоні   пандемії  COVID-19, яка триває від початку 2020 року, впродовж  жовтня-листопада   кількість  захворювань на  гострі респіраторні вірусні захворювання невпинно зростає і за прогнозами МОЗ, пік  захворюваності очікується в листопаді-грудні та в лютому-березні 2023 року.

 

              Що робити, щоб вберегти себе і близьких від захворювання?

Грип — це високозаразне гостре вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4–5 днів призвести до смерті хворого.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхомколи хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — а це, в середньому, 7 днів.

Як поводитися  під час епідемії грипу:

Вірус грипу підступний і небезпечний,  проте уникнути зараження   можна, якщо дотримуватись кількох простих речей.

  • Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми
  • Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.
  • маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску, якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.
    Маска ефективна,
    коли  вона прикриває і рот ,і ніс. Важливо пам’ятати, що маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться., не рідше ніж кожних 4 годиниволога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати у смітник.
  • Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
  • Повноцінно харчуватися,  уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням. Мити часто рукиз милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту  -  інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.
  • Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і  розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

Якщо з’явилися ознаки хвороби:

  • Залишатися вдома — не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку зараження
  • Не бігати до лікаря з найменшого приводу — у випадку грипоподібної хвороби Ви ризикуєте спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я —  викликайте  лікаря додому.
  • Ізолювати хвору людину — виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і по можливості триматися на відстані 2 метри від хворої людини.
  • Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання — аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом віруса. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти здоров'я, а нерідко  і  життя Вам і людям, які живуть поруч з Вами.

Вакцинація: найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних