Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З листопада наркотичні (психотропні) лікарські засоби в аптеках почнуть відпускати за електронним рецептом

Дата: 23.09.2022 14:19
Кількість переглядів: 832

Фото без опису


Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у зв’язку з впровадженням з 1 листопада 2022 р. електронного рецепта на препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори (далі — наркотичні лікарські засоби), оприлюднила лист Міністерства охорони здоров’я України щодо підключення аптечних закладів, які мають ліцензію на відпуск вказаних препаратів, до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Отже, до 1 листопада 2022 р. аптекам, що мають ліцензію на відпуск наркотичних лікарських засобів, слід зареєструватися в ЕСОЗ. Для цього потрібно:

- обрати медичну інформаційну систему, яка підключена до центральної бази ЕСОЗ та має відповідний функціонал, що дає змогу погасити електронний рецепт;

- зареєструвати аптечний заклад, а також його працівників та підрозділи в ЕСОЗ%;

- забезпечити працівників, які здійснюватимуть відпуск наркотичних лікарських засобів, кваліфікованим електронним підписом.

З повним текстом листа можна ознайомитися нижче.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Суб’єктам господарювання, які мають

ліцензію на здійснення діяльності з обігу

наркотичних засобів, психотропних

речовин і прекурсорів

Щодо підключення до ЕСОЗ

Міністерство охорони здоров’я України з метою удосконалення контролю за використанням та відпуском з аптек, їх структурних підрозділів (далі — аптечні заклади) лікарських засобів, які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, інформує про таке.

З впровадженням електронного рецепта в Україні спрощується доступ до необхідних ліків для пацієнтів, які потребують лікування відповідно до медичних показань. Додатково цим рішенням посилюється контроль за відпуском в аптечних закладах рецептурних лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Для відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів за електронним рецептом вимога щодо реєстрації в електронній системі охорони здоров?я (далі — ЕСОЗ) аптечних закладів, що мають ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, є обов’язковою.

Таким чином, аптеки з відповідною ліцензією мають до 1 листопада 2022 р. зареєструватися в ЕСОЗ.

Зауважимо, що для відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів за е-рецептом аптечний заклад повинен:

1) обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка підключена до центральної бази даних ЕСОЗ та має необхідний функціонал погашення електронного рецепта. Повний перелік МІС;

2) зареєструвати аптечний заклад, його підрозділи та працівників в ЕСОЗ;

3) забезпечити працівників закладу, що здійснюють відпуск наркотичних лікарських засобів, кваліфікованим електронним підписом (бажано на захищеному носії).

Водночас Міністерством охорони здоров’я України розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», який наразі відповідно до регламентних вимог перебуває на погодженні в центральних органах виконавчої влади та передбачає вимоги щодо обов’язку аптечних закладів, забезпечити роботу з ЕСОЗ, у тому числі внесення інформації щодо відпущених рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних ЕСОЗ.

У зв’язку з вказаним та запуском другого етапу впровадження електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби з 1 листопада 2022 р. просимо в найближчі строки забезпечити підключення до ЕСОЗ аптечних закладів, що здійснюють відпуск рецептурних лікарських засобів, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Як і електронний рецепт на антибіотики, відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в електронній системі охорони здоров’я є черговим кроком у забезпеченні інструментів контролю відпуску рецептурних ліків.

Разом з тим, що є більш важливим — новим етапом на шляху зміцнення здоров’я українців, покращення доступу до ліків та інтеграції України до європейської спільноти.

Заступник міністра з питань

цифрового розвитку, цифрових

трансформацій і цифровізації

Марія Карчевич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних