Що необхідно знати про ботулізм: роз’яснення епідеміологів
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що може міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.
Як зазначають в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних (без кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні, грибні та рибні вироби.
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням консервів домашнього консервування. Під час воєнного стану споживання консерв зростає, отже:
- При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
- Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
- При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
- Найбільш безпечне консервування забезпечує АВТОКЛАВ!
- Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
Перед вживанням консерв домашнього виготовлення слід:
- Проварити мінімум 10 хвилин вміст банки або
- Просмажити 10 хвилин або
- Занурити вміст банки у духову шафу при температурі 180 градусів на 10 хвилин!
Основні симптоми ботулізму: Двоїння в очах, погіршення зору, «сітка» перед очима, м’язева слабість, порушення мови, порушення ковтання, можливе порушення дихання. При появі ознак – слід негайно звернутись до медичного працівника!