Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити в день "М"?

Дата: 22.02.2022 12:11
Кількість переглядів: 383


День “М” - це не лише назва книги Віктора Суворова про початок німецько-радянської війни, але й умовне позначення дня початку війни, чи початку мобілізації. Можна його називати днем “Д”, чи днем “Ч”, це немає значення. Значення має те, чи будеш ти готовий/а до подій, які розгортатимуться на твоїй вулиці, що буде в разі вимкнення електрики, зв’язку, газу тощо.

Насамперед, варто бути до цього готовим, як морально, так і практично. Треба розуміти, що в будь-яку хвилину цей день може настати. Вдень чи вночі. Тому наперед варто спланувати алгоритм дій, які слід виконати в названу хвилину. Пропонуємо кілька правил, які допоможуть себе зорганізувати під час настання кризового періоду:

 - Зберігати спокій. Не можна і не слід вирішувати щось робити, коли ти знаходишся в стані паніки, чи коли панікують твої близькі, сусіди, ті, хто поряд. Тільки тверезий розрахунок, оцінка обставин можуть допомогти прийняти правильне рішення.

 - Треба знайти надійне укриття. Це може бути підвал, бомбосховище чи інше укриття, де ти можеш почувати себе безпечно, чи укрити своїх рідних та близьких. Не варто в цей момент їхати десь машиною, тому що незрозуміло, де в цей час наступає ворог і з яких боків може заходити до міста. Так само, периметр міста чи населеного пункту може бути перекритий і може шкодити обороні населеного пункту.

 - Візьми з собою документи та гроші. Невідомо, скільки бути тривати цей період і яких ресурсів може це потребувати. Документи для ідентифікації особи та гроші на перші витрати завжди стануть в нагоді. Також, варто надійно сховати цінні речі, аби у випадку входу ворога до вашого помешкання вони не стали об’єктом мародерства та грабунку. Також, слід добре замкнути помешкання, аби унеможливити його грабунок в перші години безвладдя.

 - Запас їжі та води. З собою треба мати певний запас їжі та води (з розрахунку 2 літри води на особу та мінімум 3600 калорій їжі на добу). Можна брати з собою суху сублімовану їжу та суху їжу, готову до вживання.

 - Кожен сам за себе. Без засобів зв’язку, ми не можемо знати, чи функціонує поліція, органи місцевого самоврядування тощо. Тому слід мати з собою особисту зброю, чи інші засоби самооборони для того, щоб відчувати персональну безпеку в місці укриття.

 - Терпеливо чекати. Не виходьте з укриття, доки не переконаєтесь, що в населеному пункті панує українська армія і ворог не знищений. У протилежному випадку, якщо ворог знайде вас - не наражайте себе та рідних на небезпеку.

Прочитали? Змоделювали цю ситуацію в голові? Невже не краще бути готовим до цієї ситуації? Якщо би ви були в частинах територіальної оборони, то ви би точно знали, як діяти в день “М”.

Вступайте до територіальної оборони і не будьте беззахисним. Захистіть себе, своїх рідних, майно, населений пункт і Україну, яка може у цій війні лише перемогти!

У разі питань, телефонуй за номером 097 126 21 48.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.