Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Для чого вводять бустерну дозу вакцини - роз'яснення МОЗ

Дата: 18.01.2022 13:36
Кількість переглядів: 221

Фото без опису


Дослідження показують, що з плином часу ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу, як-от “Омікрон”. Про це інформує Міністерство охорони здоров'я.

Введення бустерної дози дозволяє поновити ефективність вакцин проти симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби. Найкращі результати демонструють бустерні дози мРНК-вакцинами після щеплення двома дозами вакцин інших типів.

Так, згідно  з препринтом нерецензованого британського дослідження, ефективність двох доз вакцини проти варіанту “Омікрон” швидко знижується. Вже через 15 тижнів після другої дози ефективність вакцини Comirnaty/Pfizer проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”, оцінюють у 34-37%. Після бустерної дози вакциною Pfizer, вона збільшилася до 71,4% для тих, хто попередньо отримав 2 дози AstraZeneca, та до 75,5% для тих, хто вже отримав 2 дози Pfizer.

Жовтневе чилійське дослідження показало, що введення третьої дози вакцини AstraZeneca або Pfizer після двох доз вакцини CoronaVac/Sinovac дає кращий захист від інфікування та госпіталізації внаслідок COVID-19 ніж три дози вакцини CoronaVac.

З огляду на дані цих та інших досліджень в Україні було рекомендовано вводити бустерну дозу вакцин людям старшим 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому.

Водночас дуже важливо, щоб якомога більше невакцинованих українців, особливо з груп ризику, отримали базовий захист, який дають дві дози антиковідних вакцин. Це критично необхідно для літніх людей та людей із супутніми хворобами, адже в разі інфікування, повний курс щеплення допоможе зберегти їхні життя.

Окрім того, як пояснив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, після отримання бустерної дози вакцини проти COVID-19 не реєструється збільшення побічних ефектів, а захист від ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби лише покращується. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних