Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Яворові відзначили 400-річчя Свято - Покровського монастиря

Дата: 15.10.2021 10:42
Кількість переглядів: 618


Яворівський міський голова Ігор Грабовський у четвер, 14 жовтня, привітав сестер василіянок з 400 - річчям заснування Свято-Покровського монастиря сестер Чину Святого Василія Великого у Яворові. Урочистості з нагоди відзначення ювілею одного з найстаріших чинних монастирів в Україні розпочались літургією на території монастиря, а опісля продовжились у культурно мистецькому центрі «Сокіл». 

Зазначимо, що з нагоди торжественної урочистості Архиєрейську Божественну Літургію в обителі звершив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у співслужінні Преосвященного владики Василія, Екзарха Харківського, та місцевого і запрошеного духовенства.

До спільної молитви долучилися сестри монастиря, жертводавці, численні парафіяни і прихожани обителі та гості Яворова.

Яворівська міська рада висловлює вдячність всім хто долучився до святкування, а саме - Яворівській громаді, меценатам в особі Ігоря Пацули, Володимира Хархаліса, Павла Бакунця, депутатському корпусу Яворівської міської ради.

Цікаво, що Яворівський монастир розвинув три дочірніх доми: у Перемишлі (з 1902), Дрогобичі (з 1921) і Висоцькому нижньому (з 1927). З початком Другої світової війни в 1939 році більшість сестер-василіянок змушені були покинути монастир. У 1946 році радянська влада ліквідувала Яворівський монастир, сестер вигнано, а в монастирських приміщеннях було розміщено районну лікарню, яка функціонує досі. Лише в одній із колишніх господарських будівель при монастирі (пральні) залишилися проживати три монахині. У роки переслідування УГКЦ, сестри ЧСВВ продовжували катехизацію дітей та допомагали в душпастирській праці підпільним священникам. У 2005 році до Яворова приїхало кілька молодих монахинь, які відновили активне служіння. 11 жовтня 2015 року владика Василь Тучапець освятив нове приміщення монастиря, а 19 лютого 2017 року при монастирі засновано Приватний заклад дошкільної освіти «Сяйво». Також монахині організували молодіжне товариство «Оранта», літні табори, надають приміщення для реколекцій і духовну підтримку людям, які приходять до монастиря за порадами та молитвами.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.