Яворівська міська рада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпочався осінній призов до лав Збройних Сил України

Дата: 04.10.2021 09:46
Кількість переглядів: 807

Фото без опису

1 жовтня в Україні розпочався осінній призов громадян до лав Збройних сил України та інших військових формувань.

Відтак, інформуємо, що в населених пунктах Яворівської територіальної громади здійснюється оповіщення призовників, які підлягають осінньому призову. Призов громадян на строкову військову службу триватиме в період з 1 жовтня до 30 листопада 2021 року.

Нагадуємо, що на строкову військову службу осінню 2021 року призиваються громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Усі призовники, які підлягають призову та були оповіщені в Яворівській ТГ, повинні з’явитись до Яворівського РТЦК та СП РВК для проходження медичної комісії в терміни та час, вказані у повістках за адресою: м. Яворів, вул. Львівська, 2 (призовна дільниця). Громадяни призовного віку, які досягли 18 років та не досягли 27 років, не мають відстрочки від проходження строкової служби згідно ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, зобов’язаний з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк після оголошення чергового призову.

Відповідно до вимог законодавства України, не підлягатимуть призову та надається відстрочка від призову на строкову військову службу призовникам за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, а саме:

1. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

1.1. Непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб – громадян України, зобов’язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

1.2. Неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов’язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

1.3. Одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

1.4. Дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду, двох і більше дітей, дитину-інваліда, дружину-інваліда або вагітну дружину.

1.5. За сімейними обставинами, за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У разі, якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них. Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров’я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

3. Право на відстрочку для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

3.1. У загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

3.2. У вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

3.3. У середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;

3.4. В інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

3.5. Від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.

4. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

4.1. Педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, – на весь період їх роботи за спеціальністю;

4.2. Медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;

4.3. Священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і займають посаду в релігійних організаціях, що діють за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку, – на час виконання обов’язків священнослужителя;

4.5. Сільським, селищним, міським головам – на строк виконання ними цих повноважень;

4.6. Особам, які мають науковий ступінь кандидата (доктора) наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, – на весь період їх роботи за цією спеціальністю;

4.7. Резервістам – на весь період служби у військовому резерві, поліцейським – на весь період їх служби;

4.8. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, – до прийняття відповідного рішення.

Також, не перший рік призовників та їх батьків хвилює питання проходження призовниками служби в зоні проведення АТО (ООС). Згідно законодавства, призвані до Збройних сил України та інших військових формувань строковики не залучаються до виконання бойових завдань в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Доводимо до відома, у випадку ухиляння щодо отримання повістки (оповіщення може здійснюватись також поштою та по телефону) та неявки до Яворівського РТЦК та СП, у відповідності до вимог, звернення щодо призовників, які ухиляються від виконання військового обов’язку, будуть подані до органів Національної поліції для їх розшуку, затримання та доставки до Яворівського РТЦК та СП.

В Україні за ухилення від призову на строкову військову службу передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Зауважимо, що змінами що відбулися на даний час до Законів України «Про військовий обов’язок та військову службу» і Кодексу про адміністративні правопорушення, органи Національної поліції зобов’язано доставляти порушників до військових комісаріатів. Також на даний час відчутно збільшено адмінштрафи за порушення законодавства про військовий обов’язок, оборону та мобілізацію, розміри яких складатимуть до 8500 гривень. Крім того, посилена кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку – штраф до 11900 грн або виправні роботи на строк до двох років. Від тепер для притягнення до відповідальності за ухилення від призову на строкову службу не обов’язково вручати повістку, достатньо пояснення чому повістка не була вручена ухилянту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних